Taalverwerking in de hersenen: een computationele benadering

Onderzoeker: dr. Jan Cnops

De neurolinguïstiek is de wetenschap die het verband tussen natuurlijke taal en hersenen onderzoekt. Een belangrijk aspect van deze relatie is de structurele relatie: hoe verhoudt de structuur van taal (met elementen zoals grammatica en betekenisgeving) zich tot structuren in onze hersenen?

Het onderzoek naar de werking van de hersenen, gemodelleerd als een neuraal netwerk, heeft belangrijke resultaten opgeleverd voor de informatica. Zo heeft het de theorie van semantische netten voortgebracht, die uiteindelijk de basis vormde voor objectgerichte programmatie. Ook de theorie van automaten en reguliere uitdrukkingen is ontstaan in deze context.

Deze resultaten zijn echter nooit teruggekoppeld naar de neurolinguïstiek. In het huidige onderzoek gaan we na hoe automatentheorie een bijdrage kan leveren aan deze neurolinguïstiek. Hiervoor is het het nodig om de klassieke theorie aan te vullen gebruik makend van recente gegevens uit de neurologie, waarbij veel aandacht gaat naar het ontstaansaspect van taalspecifieke structuren: in hoeverre zijn deze aangeboren, en in hoeverre zijn ze aangeleerd? Hiervoor is het nodig na te gaan hoe een bepaalde automaat kan ‘groeien’ door het verwerken van de informatie die ze krijgt.