In onze opleiding staat een ervaring in het werkveld centraal. Daarom worden masterproeven zoveel mogelijk in samenwerking met de industrie georganiseerd. Hieronder vind je een selectie aan recente masterproeven, waarvan enkele ook een prijs in de wacht sleepten.

Interesse om als bedrijf of andere instelling een toekomstig ingenieur zijn eerste stappen te laten zetten op de arbeidsmarkt? Neem dan zeker een kijkje bij Samenwerken!

Kinderen en jongeren die doof of slechthorend zijn, beheersen de gesproken en geschreven taal niet zo goed. Bovendien kunnen hun vrienden en familieleden niet altijd met gebarentaal communiceren. Laurens Van Acker ontwikkelde een communicatiehulp op Android, die deze hindernissen moet reduceren door tekst om te zetten naar relevante plaatjes en filmbestanden van onlinebronnen. Die tekst kan worden geselecteerd binnen bv. de webbrowser, of worden ingesproken. Een uitgebreide praktijktest leverde positieve resultaten.

Een aanbevelingsalgoritme is een techniek die webwinkels bv. gebruiken om nieuwe items te suggereren aan een gebruiker. Sven Van den Bliek ontwikkelde een aanbevelingsalgoritme op basis van een ontologie. De ontologie voegt extra domeinkennis toe aan het algoritme om betere suggesties te genereren. Het ontwikkelde algoritme werd toegepast op een huishoudelijk voorraadbeheersysteem. Sven behaalde met zijn masterproef een gedeelde tweede plaats bij de Informatie Scriptieprijs.

Elie De Brauwer ontwikkelde een methode voor gegevensanalyse bij uniforme lithografiemetrologie, bestaande in de conversie van verschillende ruwe databestanden naar een tussenliggend XML-formaat. Hét voordeel hiervan is dat slechts één visualisatiepakket is vereist. Ook werd de mogelijkheid tot exporteren voorzien. De Vlaamse Ingenieurskamer bekroonde Elies scriptie tot beste eindwerk in de informatica.